2020-10-01 12:19:21

Aneta Jurilj prva na LIK-u!

Županijsko natjecanje ovogodišnjeg LIK-a (izložba učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna) zbog epidemije Covid – 19 virusom umjesto u ožujku, održano je 25. rujna u OŠ ''Mladost'' Jakšić. Našu školu su predstavljali učenici: Valentin Ivičić 6.a, Lana Marić, 7.c i Aneta Jurilj, 7.d. Iako danas ti učenici pohađaju 7. odnosno 8. razred, radovi su nastali prošle školske godine pa se vode kao učenici navedenih razreda.

Zadatak je bio pod naslovom ''Kad bi spomenici pričali, a legende oživjele''. Naime, učenici su trebali nacrtati strip s naslovom - tušem, perom i kistom koji treba imati 6 do 8 kadrova. Tekst je trebao biti sastavni dio stripa. Sadržaj i tekst stripa trebali su planirati na temu spomenika kulturno-umjetničke baštine i legendi. U umjetnosti su često poticaj za likovni rad bile poznate ličnosti, književna djela ili priče te legende i mitovi. Svako mjesto ima neki spomenik ili priču koju možemo istražiti i ispričati na nov i suvremeni način, pričajući o tome po čemu je netko bio poznat ili prepričavajući što je neki spomenik doživio gledajući ispred sebe ljude i događaje koji su ispred i pored njega prolazili, odlazili i s vremenom se izmjenjivali. Legenda može biti oživljena na nov i suvremeni način tako da zamišljamo što bi bilo da se odvija u današnje vrijeme ili što bi bilo kada bi se ja vratio u povijest i  svojim djelovanjem utjecao na kraj te legende. Dakle, zadatak osim što je bio neobičan, nije bio ni malo lagan, no naši učenici su ga uspješno ostvarili.

Zbog epidemioloških mjera učenici, sudionici nisu bili nazočni, nego samo članovi povjerenstva koji su odabrali po tri rada iz osnovnih i srednjih škola koji su poslani na državno natjecanje i predstavljati će našu županiju. Naša učenica Aneta Jurilj, 7.d, a danas 8.d, osvojila je prvo mjesto u kategoriji za osnovne škole. Čestitamo joj i želimo da bude odabrana u uži izbor od 39 učenika, čiji će popis biti objavljen na internetskim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje,  te biti pozvana na izradu zadatka na državnoj razini 1. i 2. prosinca 2020.

Umjesto izložbi likovnih radova učenika u muzejima i galerijama na županijskoj razini  održava se virtualna izložba i objava rezultata, a ovo je poveznica za tu izložbu:

https://padlet.com/nikolinazanetti/gs2o29p4vhg654y3?fbclid=IwAR2xO_0I6d5XoD8Wu-hHd0Gs4jQBg9djbc9UXWBU4BZwgHGV0xHWTKmye9g

 

Aneta Jurilj: Beštija i sveti Juraj

Lana Marić: Petica i Miroslav Kraljević

Valentin Ivičić: Sveti Juraj i zmaj


Osnovna škola Julija Kempfa Požega