2015-06-05 14:39:19

Živim život bez nasilja

Treća komponenta preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ održana je u ponedjeljak, 1. lipnja, u našoj školi.

Treća komponenta provodi se kroz suradnju, odnosno kao rezultat zajednički osmišljene i pripremljene aktivnosti policijskih službenika za prevenciju i koordinatora u osnovnim školama za provođenje preventivnih programa prevencije nasilja. U njenoj realizaciji bili su uključeni učenici sedmih razreda naše škole, koji su temeljem stečenog znanja i prikupljenih informacija u okviru prve dvije komponente projekta, tematski usmjeravani na prevenciju nasilja i izgradnje kulture nenasilja i tolerancije.

U školi je održana debata "Ima li za nasilje opravdanja?" na temu nasilja, koju je vodila kooridnatorica projekta, školska psihologinja Rahela Pranjić i policijski službenik Siniša Sabljak. Nakon rasprave, učenici su se složili da za nasilje nema opravdanja te je uvijek bolje pristupiti mirnom rješavanju problema jer se nasiljem ništa ne postiže. Mirno rješenje, razgovor, traženje pomoći prijatelja, razrednika i roditelja uvijek će dati bolje rezultate te sačuvati naše osjećaje samopoštovanje, ali i osjećaje i samopoštovanje drugoga

Također, učenici su izradili strip i plakat u kojem prikazuju kako se treba ponašati u situacijama nasilja.

Za sudjelovanje u ovim aktivnostima učenici su nagrađeni malim slatkim nagradama, a osim toga svatko od njih je dobio jednu trajnu i posebnu uspomenu na ovoj projekt - bedž sa slikom izabranog likovnog rada "Za nasilje nema opravdanja". U sklopu projekta izrađene su i majice s natpisom "Živim život bez nasilja" koje su namijenjene učenicima koji su se najviše istaknuli.

Nacionalni preventivni projekt „Živim život bez nasilja“ provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Provođenjem aktivnosti ovog projekta usmjerenih na učenike sedmih razreda osnovnih škola  s područja cijele Republike Hrvatske, ciljano se prevenira nasilje među mladima, nasilje u obitelji te nasilje prema ženama.


Osnovna škola Julija Kempfa Požega