Kako bi na drugačiji način obilježili Dane zahvalnosti za plodove zemlje, učenici 3.a razreda naše škole, posjetili su IGOR, centar za cjeloživotne programe u Marindvoru.
U trosatnoj radionici „Od polja do stola“, učenici su naučili nekoliko vrsta najčešćih žitarica(pšenica, zob, raž, ječam), dvije malo neobičnije-proso i quinoa, podsjetili se pojmova sjetva i žetva te osnovnih zanimanja ljudi koji nam pripremaju kruh-mlinari i pekari. Na malom kućnom mlinu demonstrirano je mljevenje cjelovitog zrna pšenice u integralno brašno . Svaki učenik je pomoću brašna, vode, kvasca i soli zamijesio svoje tijesto i oblikovao ga po želji. Nakon što su kiflice, pereci, pletenice i žemljice odnijeti na pečenje, slijedio je kratki odmor uz okrjepu te nastavak radionice. Učenici su u trojkama izrađivali male plakate o žitaricama na koje su i nalijepili uzorke svake žitarice. Zatim je voditeljica radionice, Nikolina, s djecom ponovila sve što su danas naučili, a nekoliko učenika je pročitalo stihove o kruhu.
Nestrpljivi i pomalo gladni, učenici su veselo dočekali gospodina Igora koji je iz kuhinje donio njihova pečena peciva. Netko je pojeo odmah, a netko spremio i ponio kući. Ali, svi su ponijeli jedan veliki radosni osmjeh i lijepo sjećanje na današnju današnje radionicu o kruhu.
Zato kažemo jedno veliko HVALA gospodinu Igoru Štavliću i njegovoj suradnici Nikolini Jamičić na nezaboravnom doživljaju koji su nam pružili!





